לחסוך זמן ולהכיר את האפשרויות הקיימות.
תהליך עזיבת עבודה הוא תהליך מורכב הדורש טיפול מקצועי, ולכן הקמנו באגם לידרים את מחלקת עזיבות עבודה אשר תלווה אתכם בתהליך הכולל: פירוט האפשרויות הנפוצות בעניין כספי הפיצויים, ואיך אפשר לשמור על התכניות הפנסיוניות והכיסויים הביטוחיים.
להלן הסברים והנחיות כלליים המפרטים את האפשרויות הקיימות כדי לעזור לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם:
-
מתן הנחיות להמשך הפוליסה ושמירה על הכיסויים הביטוחיים
מאחר שחלו שינויים רבים לאורך השנים בתנאי הפוליסות, ההסדר הפנסיוני שבידכם הוא נכס ולכן חשוב לשמור עליו. קיימות מספר אפשרויות:
- קבלת בעלות למעסיק חדש - מצאתם עבודה חדשה, מעולה! תוכלו להעביר את הפוליסה לבעלות המעסיק החדש ולהמשיך להפריש כספים לפוליסה.
- ריסק זמני – אם טרם מצאתם עבודה חדשה, תוכלו להמשיך את הפוליסה בפרמיה מינימאלית (תשלום חודשי) בהתאם לסכומי הביטוח הקבועים בפוליסה וללא מרכיב חיסכון, עד להתחלת עבודה אצל מעסיק חדש. אפשר לשמור את הפוליסה בריסק זמני לתקופה שלא תעלה על שנה/שנתיים (תלוי בסוג הפוליסה). אפשרות זו תשמור על הכיסוי הביטוחי הקיים וגם תשמור על זכויותיכם.
- המשך הפוליסה באופן פרטי - אם בחרתם לצאת לדרך חדשה כעצמאיים תוכלו להמשיך באופן פרטי או כתגמולים לעצמאיים, המשלב גם חיסכון וגם כיסויים ביטוחיים בסכום חודשי קבוע שאתם תחליטו. קחו בחשבון כי סכומי הביטוח ישתנו בהתאם.
- הקפאת הפוליסה – במקרה זה הכספים יישארו בפוליסה וימשיכו לשאת את התשואות של חברת הביטוח (כלומר לעשות רווחים/הפסדים) אך תוקף הכיסוי הביטוחי יפוג. לתשומת לבכם, חידוש הפוליסה בעתיד ייעשה בכפוף להסכמת חברת הביטוח, בהתאם לתקנות הקבועות בחוק ובכפוף להצהרת בריאות חדשה. (לא מומלץ)
-
מה עושים עם כספי הפיצויים?
יש כמה אפשרויות, אנו מתמקד בעיקריות שבהן:
- רצף קצבה – האפשרות הראשונה והמומלצת ביותר היא לייעד את כל הכספים הקצבתיים, הן הפטורים ממס והן החייבים במס, לקצבה בגיל פרישה. זוהי מטרתם העיקרית.
- רצף קצבה + רצף פיצויים – באפשרות זו תבצעו רצף קצבה על החלק החייב במס ורצף פיצויים על החלק הפטור ממס. רצף פיצויים משמעותו דחיית ההתחשבנות לתום העבודה אצל המעסיק הבא או בעת פרישה. רצף קצבה, כפי שהוסבר בסעיף הקודם. על מנת לבחור באפשרות זו צריכים להתקיים שני תנאים:
- אי משיכה של כספי הפיצויים הפטורים ממס.
- עליכם למצוא מעסיק חדש שיפקיד עבורכם כספים כשכירים.
- רצף קצבה + משיכה - באפשרות זו תבצעו רצף קצבה על החלק החייב במס ומשיכה של החלק הפטור ממס. כמו שאתם מבינים, אפשרות זו לא מומלצת מאחר שהיא פוגעת בזכויותיכם ועלולה להקטין את קצבת הזקנה שלכם.
- משיכת כל כספי הפיצויים – משיכת החלק הפטור ממס והחלק החייב במס. אפשרות זו בניגוד מוחלט להמלצתנו.
-
מילוי מסמכים
החלטותכם בנוגע לניצול הפטור, ניכוי מס ו/או ניצול מקלטי המס, מדווחים על גבי טופס 161 אותו ממלא המעסיק והעובד. בסיום השיחה יישלח אליכם טופס סיכום שיחה הכולל את ההחלטות שקיבלתם. אם תחליטו לפדות את כספי הפיצויים הפטורים ממס, תצטרכו למלא גם טופסי פדיון בהתאם לקופה.
בכל מקרה של עזיבת עבודה אנו נהיה איתכם בקשר לקבלת הסבר מפורט לגבי התהליך, האפשרויות הקיימוות ומילוי המסמכים.
לידיעתכם
- פיצויים או מענק פרישה - מורכבים ממה שנצבר בקופות שלכם (אותם 8.33%-6% שהמעסיק הפריש עבורכם כל חודש). לעיתים, יש גם מענקי פרישה חד פעמיים או השלמות במידת הצורך, תלוי בהסכם העבודה שלכם.
- אירוע מס - עזיבת עבודה, לרבות מענק פרישה בעת עזיבת עבודה, נחשב ל "אירוע מס" ולכן צריך להסדיר את הטיפול בהתחשבנות המס על כספי הפיצויים בעת העזיבה.
- הפיצויים יכולים להיות מורכבים משני חלקים:
- החלק החייב במס = סה"כ הפיצויים (מענק הפרישה שנצבר) פחות החלק הפטור ממס.
- החלק הפטור ממס = למעשה מחושב לפי שכר העובד בפועל או תקרת הפטור, הנמוך ביניהם, כשהוא מוכפל בוותק. תקרת הפטור לפי פקודת מס הכנסה היא 13,750 ₪ נכון לשנת 2024 והיא מתפרסמת פעם בשנה.