חודש נובמבר הסתכם בשווקים באופן חיובי לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות. גם ההכרזה על הטלת מכסים נוספים על קנדה, מקסיקו וסין לא עצרה את מדד ה-S&P 500 מלשבור עוד שיא ולחצות את רף 6,000 הנקודות, ממדדי התעשייה המסורתיים לעלות בחדות (ראסל 2000 עלה ב-10.8% והדאו ג'ונס ב-7.5%) ומהביטקוין לזנק ב-38%.
גם החששות המוקדמים שגרמו לעלייה חדה בתשואות האג"ח נרגעו עד לסוף החודש ותשואות האג"ח ירדו לאורך העקום, במיוחד בטווח הבינוני והארוך כאשר התשואות לחמש ולעשר שנים ירדו ב-10 נ"ב. הפד הוריד את הריבית בפעם השנייה לרמה של 4.5%-4.75%, מה שתמך גם כן במגמה החיובית, למרות שהציפיות להמשך הורדות הריבית התמתנו במעט.
בישראל הבורסה רשמה עוד חודש עם תשואות עודפות והיא מתייצבת לקראת סוף השנה כבורסה עם הביצועים השניים בטיבה בעולם (אחרי הבורסה האמריקאית). הסכם הפסקת האש בצפון אומנם נגס קצת ברווחי החברות שנהנו במיוחד מהתארכות הלחימה כמו הסקטור הביטחוני ואל-על, אך הצפי להתאוששות בא לידי ביטוי במיוחד במדדי החברות הבינוניות והקטנות (ת"א 90 עלה ב-7.1% ו-SME60 עלה ב-9.2%). גם מחירי האג"ח הממשלתי והקונצרני עלו כאשר מדדי תל בונד 20 ו-60 ומדד תל בונד-תשואות עולים ב-0.6%, מדד תל בונד-בנקים עולה ב-0.3% ומדד תל בונד-יתר עולה ב-0.5%. הירידה בגירעון הממשלתי ל-7.9%, נתוני הצמיחה שהפתיעו לטובה ברבעון השלישי ומדד המחירים לצרכן שהיה בהתאם לצפי הוסיפו לסנטימנט החיובי בשוק.
באירופה גם נרשמה הפתעה חיובית בצמיחה. נתוני התוצר של הרבעון השלישי הראו האצה בצמיחה ל-0.4% (שינוי רבעוני) לעומת 0.2% ברבעון הקודם. ההפתעה הגדולה ברמת המדינות הייתה צמיחה של 0.2% שנרשמה בגרמניה כשהצפי היה להתכווצות של 0.1%. מכיוון שגם האינפלציה הפתיעה כלפי מעלה כשעלתה מ-1.7% ל-2%, ולמרות היא נמצאת מתחת לתחזיות ה-ECB לסוף השנה (וכך גם אינפלציית הליבה), בבנק המרכזי האירופי המשיכו עם קצב הפחתות הריבית המתון כשהורידו בפעם השלישית את הריבית ברבע אחוז ולא בחצי אחוז כפי שחלק ציפו.
התשואה הממוצעת של המסלולים השונים עמדה בחודש נובמבר על 2.1%, מה שעשוי להפוך את 2024 לשנה עם התשואה הגבוהה ביותר מאז שנת 2021. המסלולים המנייתיים רשמו עליות של 3.4%. מסלול עוקב מדד ה-S&P 500 עלה ב-3.3% כאשר התחזקות השקל קיזזה חלק מתשואות המדד. המסלולים בעלי משקל עודף לאג"ח רשמו גם הם תשואות חיוביות, כאשר במצטבר מתחילת השנה מסלולי פנסיה לבני 50-60 רשמה תשואה ממוצעת מצטברת של 13.4% ופנסיה לבני 60+ רשמה תשואה ממוצעת מצטברת של 10%.
סיכום הערכת התשואות במסלולים השונים בגמל ובפנסיה
הצמיחה בישראל (רבעון שלישי לעומת רבעון מקביל אשתקד) בתוצר ורכיביו
מקור: למ"ס