חודש מרץ בשווקים נסגר בירידות על רקע מלחמת הסחר המתרחבת של הנשיא טראמפ. בתחילת החודש נכנסו לתוקף המכסים על מקסיקו וקנדה והמכס על סין הוכפל ל-20%, מה שהוביל למכסי תגובה מצד השתיים האחרונות. בנוסף, 

לאורך החודש הוכרזו מכסים חדשים במגוון תחומים ועל מגוון מדינות. מכיוון שלא ברור מה מהם יכנס לתוקף ומתי, רמת אי הוודאות בשוק עלתה כפי שאפשר לראות בעלייה של 10.3% במדד הפחד (שבמהלך החודש עלה ב-33.3%) ובסופו של החודש מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק רשמו את הירידות החודשית הגדולות ביותר שלהם מאז דצמבר 2022 (5.8%- ו-8.2%- בהתאמה). רמת אי הוודאות הובילה למעבר של משקיעים לאג"ח, מה שהוביל לירידת של עקום התשואות בטווח הקצר (0.09%-) והבינוני (0.05%-). האינפלציה בארה"ב נשארה גבוהה (2.8%) ולכן בפד בחרו להשאיר הריבית ללא שינוי על 4.25%-4.5%.

מלחמת הסחר גררה כלפי מטה גם את מדדי המניות ברחבי העולם, במיוחד במדינות הקשורות לתעשיות הרכב והטכנולוגיה כמו יפן (4.1%-) דרום קוריאה (2%-) וטאיוון (8.4%-). עוד בעולם, בבנק המרכזי של גוש האירו כן הורידו את הריבית, בפעם השישית, לרמה של 2.5%, אך גם החלו להכין את הקרקע להפסקת תהליך הפחתות הריבית.

מלבד חוסר הוודאות בנוגע להשפעות של מלחמת הסחר, שינוי זה של ה-ECB מגיע לאחר הצגת התוכניות הממשלתיות של ממשלת גרמניה ושל האיחוד האירופי להגדלת ההשקעות בביטחון. התוכנית הגרמנית מאפשרת הוצאה חוץ תקציבית של 500 מיליארד יורו (11.6% מהתוצר) לצד הגדלת ההוצאות בעזרת רישום חוץ תקציבי של הוצאות ביטחון קיימות, בעוד התוכנית של האיחוד כוללת השקעות ביטחוניות של 800 מיליארד יורו (4.5% מהתמ"ג של האיחוד). שינויים אלו הביאו לזינוק בתשואות האג"ח הארוכות של מדינות האיחוד.

בישראל אושר תקציב לשנת 2025, מה שמספק וודאות בשווקים, והגירעון ירד שוב (ל-5.2%), אך החזרה ללחימה והאירועים הפוליטיים החלישו שוב את השקל, ותרמו לירידה במדדי המניות. מדד ת"א 90 מחק את העליות שנרשמו בו מתחילת השנה, והעלייה של ת"א 35 מתחילת השנה ירדה ל-1% בלבד.

ירידות מחירים נרשמו גם מדדי האג"ח הממשלתי והקונצרני. מדד המחירים לצרכן הפתיעה שוב כלפי מטה והוריד את האינפלציה ל-3.4%. ביום האחרון של החודש אשררה סוכנות הדירוג פיץ' את דירוג האשראי של ישראל, שנשאר ברמה A עם אופק דירוג שלילי.

לאור כל אלו, תשואות קופות הגמל והפנסיה רשמו חודש שלילי נוסף. פיחות השקל מול הדולר והאירו מיתן את הירידות, מה שהביא לכך שמסלולים בעלי החשיפה המוגברת לחו"ל ירדו פחות מהמסלולים בעלי חשיפה מוגברת לארץ.

בסיכום הרבעון הראשון של 2025 התשואות בקרנות הפנסיה וההשתלמות כמעט והתאפסו.

סיכום הערכת התשואות במסלולים השונים בגמל ובפנסיה

macro mar 2025 01 

 

macro mar 2025 02

 

תשואות האג"ח ל-10 שנים בישראל, ארה"ב וגרמניה

macro mar 2025 03
מקור: מגמה


סקירות אלה מובאות כשירות מידע בלבד, על ידי אגם לידרים (ישראל) סוכנות לביטוח (2003) בע"מ ("אגם") ומיועדות להעשרה בלבד, ואין לעשות בהן שימוש מסחרי או אחר כלשהו. מסמך זה מבוסס על מידע פומבי וגלוי לציבור, אין לראות בו משום הצעה או עצה או ייעוץ או הדרכה או חוות דעת לעניין ביצוע או הימנעות מביצוע פעולה כלשהי, ובפרט בתחומי ההשקעות. המידע אינו מהווה מצג או הבטחה וכל הסתמכות עליו או שימוש בו יהיו באחריות המשתמש בלבד. יובהר, כי אגם אינה מתחייבת לעדכניות, נכונות, שלמות או מהימנות המידע ואינה אחראית לכל ליקוי, שגיאה, השמטה או אי דיוק שנפלו בו. המידע אינו מהווה חלק משירותי סוכן הביטוח הפנסיוני של אגם המפוקחים על ידי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ואינו מהווה תחליף לקבלת שירות ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי בעל רישיון המותאם לאדם.

יובהר, כי אגם הינה חברה מקבוצת הפניקס חברה לביטוח, ולאגם או לחברות הקשורות עמה עשוי להיות מעת לעת עניין במידע המובא.

לקבלת הצעה

טעות בשם, יש להזין 2 תווים לפחות (עברית בלבד)
טעות במייל, חסר @ או סיומת
טעות במספר הטלפון, בדקו שוב
שדה חובה
Invalid Input
`