נתוני האינפלציה והתעסוקה שהתפרסמו בחודש מרץ בארה"ב ובאירופה חיזקו את תזת ה"נחיתה הרכה" לפיה העלאות הריבית שהיו עד כה יצליחו להחזיר את האינפלציה לכיוון היעד מבלי לפגוע יותר מדי בפעילות הכלכלית. כך למשל, שיעור האינפלציה בארה"ב ירד לרמה של 2.5% בעוד שהפירמות ייצרו במהלך חודש פברואר 275 אלף משרות חדשות.
באירופה, שיעור האינפלציה כבר ירד לרמה של 2.6% בעוד שיעור האבטלה ירד לרמה של 6.4%, הרמה הנמוכה ביותר מאז הקמת גוש האירו. נתונים אלו נתנו רוח גבית נוספת לשווקים הגלובאליים שהמשיכו לעלות. ביפן, הבנק המרכזי הודיע על העלאת הריבית, לראשונה מאז 2007, לרמה של 0.1%. על אף ההחלטה הדרמטית, הין היפני לא הצליח להתאושש והמשיך להיחלש מול הדולר. הפיחות בין עומד על 7.3% מתחילת השנה ועל 46.6% מתחילת 2021.
בישראל, האינפלציה ב-12 חודשים האחרונים ירדה לרמה של 2.5%. עם זאת, ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה חזרו לעלות ועומדות, לפי נתוני בנק ישראל, על 2.9%. העלייה בציפיות האינפלציה היא תוצאה של מספר גורמי סיכון וביניהם:
- עצירת הבנייה בשוק הנדל"ן שעלולה להקטין את מלאי הדירות בשנים הבאות ולהביא לעלייה מחודשת במחירי הדירות ובמחירי השכירות.
- זינוק בביקוש עם חזרתם של חיילי המילואים כאשר עצימות המלחמה בעזה תפחת.
- בעיות השינוע מחו"ל לישראל על רקע ירידה במספר המטוסים והאוניות שמגיעים לארץ.
- הגירעון הממשלתי הגבוה שצפוי השנה ובשנים הבאות. על רקע אלו נדמה כי האתגר של בנק ישראל בחודשים הבאים יהיה גדול יותר מאשר זה של הבנקים המרכזיים בארה"ב או באירופה. עוד בישראל, משרד האוצר השלים במהלך החודש גיוס רחב של כ-8 מיליארד דולר למימון חלק מהוצאות המלחמה הגבוהות. על אף שהגיוס הסתיים בהצלחה כדאי לציין שהוא התבצע בריבית גבוהה בהרבה מזו שישראל נהגה לגייס בה חוב לפני המלחמה. העלייה בריבית שישראל משלמת כדי לגייס מימון בחו"ל מגלמת למעשה את העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל בעיני המשקיעים הזרים.
העליות בשוקי המניות בארץ ובחו"ל ובשוקי האג"ח בישראל הביאו לכך שתשואות החוסכים בקופות הגמל וההשקעות היו גבוהות יחסית בחודש מרץ. המסלולים הכלליים רשמו עליות של כ-2.3% בעוד המסלולים המנייתיים עלו בכ-3.8%. מדד ה-S&P 500 רשם אמנם תשואות נמוכות במקצת מאלו של המדדים הישראלים אך "נהנה" גם מהפיחות בשקל מול הדולר, מה שהביא לכך שבמסלולים העוקבים אחריו נרשמו עליות של כ-6%. במסלולים האג"חיים נרשמו במהלך החודש עליות קלות.
סיכום הערכת התשואות במסלולים השונים בגמל ובפנסיה
פרמיית הסיכון של ישראל (CDS) זינקה ואיתה עלויות הגיוס בחו"ל