חודש פברואר בשווקים היה תנודתי ביותר, כאשר כל הכרזה של טראמפ בנוגע למכסים או השהייה שלהם לוותה בתנודות חדות שמשקפות את חוסר הוודאות הגבוה.

בסיומו של החודש נרשמו ירידות במדדי המניות המרכזיים, מדד S&P 500 ירד ב-1.4% ונאסד"ק ב-1.6%. המדדים המסורתיים, אשר מוטים למגזרי התעשייה והמסחר שצפויים להיות מושפעים יותר מהמכסים, רשמו ירידות גדולות אף יותר כאשר מדד דאו ג'ונס ירד ב-4% וראסל 2000 ירד ב-5.4%.

החשש מהשפעות המכסים בא לידי ביטוי גם בשוק האג"ח, וירידה בתשואות האג"ח נרשמה לאורך כל העקום. בטווח הקצר (אג"ח לשנתיים) תשואות האג"ח ירדו ב-0.22% בעוד בטווחים הארוכים, אג"ח ל-5 ול-10 שנים, נרשמו ירידות של 0.32% ו-0.33% בהתאמה.

בסופו של דבר המכסים שהוטלו על מקסיקו וקנדה בגובה 25% נדחו לחודש מרץ. המכס על סין בגובה 10% יצא לפועל וכבר הוכרז כי הוא צפוי לעלות בעוד 10% בהמשך השנה. הוטל מכס של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום וצפוי עוד מכס אוניברסלי של 10% ומכסים ספציפיים על אירופה ותעשיית הרכבים. נכון לרגע זה רק סין הגיבה בהטלת מכסים מצידה, אך מצב זה עוד צפוי להשתנות.

בזמן הזה המשק האמריקאי ממשיך להוציא נתונים כלכליים חזקים כמו קצב צמיחה של 2.8% בשנה החולפת, תוספות משרות בקצב גבוה, ירידה בשיעור האבטלה חזרה ל-4%, ועליה בקצב הגידול השנתי בשכר בחזרה ל-4.1%. מדד המחירים לצרכן הפתיע כלפי מעלה והחזיר את האינפלציה לקצב של 3%, אך אינפלציית הליבה עפ"י מדד ה-PCE הפתיעה כלפי מטה וירדה ל-2.6%. חוסר הוודאות הגבוה הביאו את הפד להשהות את תהליך הפחתות הריבית, ובשוק מעריכים כי הפחתת הריבית הבאה לא תקרה לפני המחצית השנייה של 2025.

בישראל הגירעון רשם ירידה חדה ל-5.8% ובנוסף לנתוני התוצר הראו בסופה של שנת 2024 צמיחה של 1% בתוצר, אך פגיעה בתוצר העסקי ובתוצר לנפש שירדו ב-0.6% וב-0.3% (התאמה). מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.6% אך עיקר העלייה נבעה מהעלאת המע"מ והעליות במחירי החשמל, מים והארנונה. לאור כך האינפלציה אומנם עלתה לרמה של 3.8% אך תרד לכיוון מרכז היעד לאורך השנה עפ"י בנק ישראל.

לאור כל אלו, לראשונה מזה מספר חודשים מירב המסלולים רשמו חודש בתשואות שליליות. הירידות בשווקים בארה"ב ביחד עם התחזקות השקל הובילו לתשואות שליליות בתיקים מוטי מניות ארה"ב, כאשר מסלול עוקר S&P 500 רושם תשואה ממוצעת שלילית של 4%. לעומתם התשואות החיוביות בארץ ובאירופה מיתנו את הירידות בתיקים עם גיוון גדול יותר והמסלולים המנייתיים ירדו בממוצע ב-1.3% בלבד. העליות במחירי האג"ח שמרו על מסלולי הפנסיה לבני עד 50 ולבני 50-60, כאשר מסלול לבני 60+ רשם תשואה ממוצעת חיובית של 0.2%.


סקירות אלה מובאות כשירות מידע בלבד, על ידי אגם לידרים (ישראל) סוכנות לביטוח (2003) בע"מ ("אגם") ומיועדות להעשרה בלבד, ואין לעשות בהן שימוש מסחרי או אחר כלשהו. מסמך זה מבוסס על מידע פומבי וגלוי לציבור, אין לראות בו משום הצעה או עצה או ייעוץ או הדרכה או חוות דעת לעניין ביצוע או הימנעות מביצוע פעולה כלשהי, ובפרט בתחומי ההשקעות. המידע אינו מהווה מצג או הבטחה וכל הסתמכות עליו או שימוש בו יהיו באחריות המשתמש בלבד. יובהר, כי אגם אינה מתחייבת לעדכניות, נכונות, שלמות או מהימנות המידע ואינה אחראית לכל ליקוי, שגיאה, השמטה או אי דיוק שנפלו בו. המידע אינו מהווה חלק משירותי סוכן הביטוח הפנסיוני של אגם המפוקחים על ידי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ואינו מהווה תחליף לקבלת שירות ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי בעל רישיון המותאם לאדם.

יובהר, כי אגם הינה חברה מקבוצת הפניקס חברה לביטוח, ולאגם או לחברות הקשורות עמה עשוי להיות מעת לעת עניין במידע המובא.

לקבלת הצעה

טעות בשם, יש להזין 2 תווים לפחות (עברית בלבד)
טעות במייל, חסר @ או סיומת
טעות במספר הטלפון, בדקו שוב
שדה חובה
Invalid Input
`