על אף שהאינפלציה בעולם ממשיכה במגמת הירידה שלה, הסיכויים שהבנקים המרכזיים בארה"ב, גוש האירו או בריטניה יחלו להפחית את הריבית כבר בחודשים הקרובים הולכת ופוחתת. הסיבה העיקרית לכך היא שנתוני שוק העבודה ברחבי העולם נותרים חזקים מאוד ולחצי האינפלציה שמגיעים מצד השכר עדיין מאיימים על הבנקים המרכזיים.
כך למשל, המשק האמריקאי הוסיף בינואר 353 אלף משרות חדשות, גבוה משמעותית מהצפיות המוקדמות. בנוסף, שיעור האבטלה נותר ללא שינוי ברמה של 3.7% וחשוב יותר, קצב השינוי השנתי בשכר עלה מ-4.3% ל-4.5%. נכון לכתיבת שורות אלו, שוק האג"ח האמריקאי מתמחר הסתברות של למעלה מ-50% להפחתת ריבית רק בהחלטה של חודש יוני.
בישראל, הנתונים בחודש האחרון היו מעורבים. מצד אחד, הפגיעה של המלחמה בכלכלה הישראלית באה לידי ביטוי בכך שזו התכווצה ב-19.4% (בחישוב שנתי) במהלך הרבעון הרביעי. כתוצאה מכך, הצמיחה בכל שנת 2023 עמדה על 2% בלבד, זאת לעומת צמיחה צפויה של 3.4% לפני פרוץ המלחמה. מצד שני, האינפלציה ירדה לקצב שנתי של 2.6% ומתקרבת למרכז יעד האינפלציה של בנק ישראל.
סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל מרמה של A1 לרמה של A2, על רקע הגידול בגירעון וביחס החוב לתוצר של ישראל ובעיקר מכך שאין כרגע לממשלה תוכנית סדורה שתשפר את מצבה הפיננסי של המדינה בשנים הבאות. מבחינת השווקים הפיננסיים בישראל הרי שאלו לא ממש הגיבו להודעה של מודי'ס שהייתה צפויה ואולי אף הגיבו בחיוב שכן תוכן ההודעה של מודי'ס היה פחות חמור מהציפיות המוקדמות. בתוך כך השקל הלך והתחזק במהלך החודש האחרון אל מול הדולר והאירו והשווקים המקומיים הניבו תשואות יתר על השווקים הגלובאליים ובכך צמצמו את הפערים שנפתחו עוד בשנת 2023.
העליות בשוקי המניות בארץ ובחו"ל ובשוקי האג"ח בישראל הביאו לכך שתשואות החוסכים בקופות הגמל וההשקעות היו גבוהות יחסית בחודש פברואר. המסלולים הכלליים רשמו עליות של כ-2% בעוד המסלולים המנייתיים עלו בכ-4.5%. מנגד, מדד ה-S&P 500 שרשם תשואות פחותות מול המדדים הישראלים ובנוסף "סבל" מהתיסוף בשקל מול הדולר הביא לכך שבמסלולים העוקבים אחריו נרשמו עליות של כ-3.5%. המסלולים האג"חיים עלו גם הם במהלך החודש כאשר המסלול השקלי הניב תשואה של 0.2% והמסלול הצמוד עלה ב-0.1%.
סיכום הערכת התשואות במסלולים השונים בגמל ובפנסיה
שיעורי האבטלה בעולם בשפל היסטורי למרות העלאות הריבית