הירידות בשוקי המניות בארץ ובעולם הן בראש ובראשונה תוצאה של עדכון ציפיות המשקיעים באשר להסתברות שהכלכלה האמריקאית תצליח להנות מתרחיש "הנחיתה הרכה" שהפך להיות קונצנזוס בשנה האחרונה. לפי תרחיש זה, העלאות הריבית של הפד מאז מרץ 2022 יצליחו להחזיר את האינפלציה לעבר היעד (כ-2%) מבלי לגרום להאטה חריפה מדי בפעילות הכלכלית בארה"ב.
עד כה, הנתונים הכלכליים בארה"ב היו בהחלט טובים והראו משק שצומח באופן יציב לצד ירידה מתמשכת באינפלציה, מגמה שתרמה לא רק לעליות שערים מרשימות במדדי המניות אלא גם לתנודתיות נמוכה מאוד במהלך השנה האחרונה. עם זאת, מספר נתונים שפורסמו בשבוע שעבר גרמו לסדקים משמעותיים בתרחיש הנחיתה הרכה ובעיקר שיעור האבטלה שעלה ביולי ל-4.3%, מה שעשוי לסמן האטה משמעותית בארה"ב ואולי אף כניסה למיתון. בנוסף לכל זאת, לאחר תקופה ארוכה כל כך עליות שערים, רמות התמחור בשוקי המניות ובעיקר במדדים המובילים כמו ה-S&P 500 או הנאסד"ק הגיעו לשיאים שלא נרשמו למעלה משני עשורים. רמות תמחור אלו הגבירו גם הן את מידת העצבנות של המשקיעים.
כפי שהדברים נראים כיום, ההסתברות להאטה בפעילות הכלכלית בארה"ב אכן עלתה באופן משמעותי. הריבית בארה"ב שוהה ברמה של 5.5% כבר למעלה משנה וההשפעות שלה הולכות ומצטברות. במשך זמן ארוך חסכונות העתק של משקי הבית מתקופת הקורונה הצליחו לקזז חלק מההשפעה של הריבית הגבוהה אך לפי עבודה שפרסם הפד רק במאי האחרון, חסכונות אלו אזלו למעשה בסוף הרבעון הראשון של השנה כך שהשפעות הריבית מורגשות יותר בחודשים האחרונים. עם זאת, בשל הירידה המתמשכת באינפלציה, לפד יש מספיק תחמושת מוניטארית כדי לחזור ולתמוך בכלכלה על ידי הפחתות ריבית.
נכון לבוקר זה 5.8.2024, הציפיות המגולמות בשווקים הן שהריבית בארה"ב תתחיל לרדת כבר בחודש הבא וייתכן שאף נראה הפחתת ריבית מהירה של חצי אחוז. לכן, בטווח הבינוני ובוודאי שבטווח הארוך ניתן להניח שהכלכלה האמריקאית תוכל להתאושש במהירות ולחזור לתוואי צמיחה. בנוסף, ההתפתחויות בתחום הטכנולוגיה ובעיקר בתחום ה-AI צפויות לתרום לעליה בפרודוקטיביות בענפים רבים ולאפשר צמיחה מהירה יותר, בוודאי בטווח הארוך.
לכן, גם אם המשקיע המתוחכם ביותר נוטה לעיתים לתת הסתברות גבוהה יותר להערכות הפאסימיות, מדובר בעיקר על הטיה פסיכולוגית ולא על ניתוח רציונאלי. יתרה מכך, למשקיע שאינו ספוקלנט לטווח קצר ועל אחת כמה וכמה למשקיע לטווח ארוך בגמל ובפנסיה, כדאי להסתכל על התנודתיות והירידות בפרופורציה שכן מדובר על חלק מההתנהלות התקינה של שוקי ההון. לאחר תקופה ארוכה של עליות חדות, כנראה חדות מדי, הימים האחרונים מראים לנו שבסופו של דבר השווקים שואפים תמיד לחזור לתמחור הכלכלי הנכון שלהם.
כשאנו משקיעים בשוק המניות אנו עושים זאת תוך כדי ציפייה לתשואה גבוהה יותר מאשר באפיקי השקעה אחרים אך גם עם הבנה שהתנודתיות שנחווה תהיה חדה יותר. למרות התנודתיות, המגמה בשוקי המניות לאורך זמן היא באופן ברור חיובית ולכן ההשקעה בהם צריכה תמיד להיבחן בטווח ארוך יותר משנה או שנתיים. בעשור האחרון נרשמו בשוקי המניות מספר אפיזודות שונות בהן השוק נכנס לטריטוריה "דובית" (ירידה של לפחות 20%) אך אין ספק שמדובר על אחד העשורים הרווחיים ביותר למשקיעים בבורסות ברחבי העולם.
מאת אורי גרינפלד - כלכלן ואסטרטג ראשי, החטיבה הפיננסית - קבוצת אגם לידרים