על אף התקווה של המשקיעים ברחבי העולם לראלי סוף שנה בשווקים, חודש דצמבר אופיין בירידות שערים ברוב מדדי המניות בעולם ובכך שנת 2022 הגיעה לסיומה כשנה הקשה ביותר למשקיעים בעשור האחרון. אם בתחילת השנה חששות המשקיעים היו מהעלאות הריבית החדות ואי הודאות לגבי גובה הריבית העתידי הרי שלקראת סיומה נראה די ברור שתהליך העלאות הריבית קרוב לסיומו והחששות הם בעיקר מההשפעות של התהליך על הכלכלה.
לא מעט נתונים שפורסמו במהלך החודש האחרון בארה"ב, אירופה או ישראל אותתו כי העלאות הריבית כבר פועלות וגורמות להאטה בקרב הסקטור העסקי ובקרב בצרכנים. כעת, בהסתכלות ל-2023 כל שנותר הוא שההאטה בסביבה הכלכלית תמתן את לחצי האינפלציה, מה שיקל על הבנקים המרכזיים לחשוב על היפוך במגמה ותחילה של תהליך הפחתת הריבית. תהליך זה לא צפוי לקרות במחצית הראשונה של השנה אך כדאי לזכור שהשווקים הפיננסיים פועלים על פי הציפיות ולכן בדרך כלל דווקא בתקופה של האטה כלכלית המגמה בשוק הופכת להיות חיובית.
אחד האירועים המשפיעים ביותר בכלכלה העולמית במהלך החודש האחרון התרחש כאשר הממשל הסיני הודיע על זניחה של מדיניות ה"אפס -קוביד". בשנים האחרונות, במקום להשקיע בציוד רפואי ותמיכה במערכת הבריאות, הממשל הסיני השקיע מיליארדים בבניית מערך בידודים חסר תקדים מתוך מחשבה שניתן לנצח את הקורונה באופן תמידי. לכן, המגבלות השונות שעדיין היו בתוקף בסין גרמו להאטה כלכלית חריפה וללחצים פוליטיים. בשבועות האחרונים, לאחר שנשיא סין, שי ג'ינפינג, הוכתר לקדנציה נוספת ובלתי מוגבלת בזמן, הממשל החל לשנות את המדיניות על מנת לעודד את הסביבה הכלכלית. שינוי מדיניות זה לוקח בחשבון שלאחר מספר חודשים קשים של משבר בריאותי, הכלכלה הסינית תחזור לפעול באופן מלא, בדיוק כמו שקרה ברוב מדינות העולם. בעקבות השינוי, קצב הצמיחה בסין צפוי להאיץ מ-3% בשנה שחלפה לכ-5% ב-2023. הערכות אלו כבר באו לידי ביטוי בשוקי ההון כאשר מדדי המניות הסינים הציגו בחודשיים האחרונים תשואה עודפת על פני רוב המדדים בעולם. באופן טבעי, שיפור בצמיחה בסין צפוי להיטיב עם לא מעט ענפים בכלכלה העולמית. סקטור ההייטק, העולמי בכלל והישראלי בפרט, סבל מאוד מההאטה בסין שכן לא רק שסין היא למעשה הלקוח הגדול בעולם אלא גם שזרם ההשקעות של חברות סיניות בתחום נפסק כמעט לחלוטין. כעת, כשסין נפתחת מחדש סביר להניח שענף ההייטק ייהנה מכך. גם ענף האנרגיה יושפע מהפתיחה של סין שכן סין היא צרכנית הנפט והאנרגיה הגדולה בעולם. בנוסף לזאת, כדאי לזכור שהמגבלות בסין הקשו על שרשראות האספקה בכל העולם שכן חלק גדול מהייצור העולמי נעשה בסין. הסרת המגבלות צפויה להקל גם על שרשראות האספקה והמחסור במוצרים שונים. שינוי זה עשוי להביא גם לירידת מחירים בחלק מהמוצרים ולתמוך בירידה מהירה יותר של האינפלציה.
ישראל
אם ברוב המדינות בעולם האינפלציה עדיין במגמת עליה הרי שבישראל זהו לא המצב. האינפלציה האיצה בנובמבר לקצב שנתי של 5.3% כאשר במקביל שיעור האבטלה רשם ירידה לרמה של 4.1%. שני נתונים אלו תומכים בהעלאת ריבית נוספת של 0.5% בהחלטה של בנק ישראל ביום שני הקרוב (2.1.23) לרמה של 3.75%. העלאות הריבית של בנק ישראל קרובות אמנם למיצוי אך ללא שינוי ברור במגמות האינפלציה ושוק העבודה בהחלט ייתכן שהריבית תמשיך לעלות גם בפגישות הבאות לרמה של 4%-4.25%. שוק הנדל"ן למגורים בישראל מראה כבר סימנים ברורים לפגיעה של הזינוק בריבית כאשר הביקוש לדירות ירד באופן חד ובאוקטובר האחרון נמכרו רק 2,071 דירות בישראל, ירידה של כ-50% ביחס לחודשי אוקטובר של השנים הקודמות. בינתיים, ממה שניתן לראות בשטח, ישנם קבלנים שיצאו בלא מעט מבצעים כאלה ואחרים. בהמשך לכך, לאור המגמות הן בצד הביקוש לדירות והן בצד ההיצע, ניתן להעריך שתירשם ירידת מחירים בשוק הדיור, לפחות לתקופה מסוימת.