"Sell in May and go away" היא אמרה מפורסמת בוול סטריט שמתייחסת לכך שלפי הסטטיסטיקה ששת החודשים הטובים ביותר בשווקים הם נובמבר – אפריל. המשקיעים שלא הקשיבו לאמרה זו השנה בוודאי מרוצים שכן כמו במאי, גם בחודש יוני שוקי המניות והאג"ח בעולם הניבו תשואות חיוביות.
העליות בשווקים נובעות משילוב של מספר גורמים: ראשית, האינפלציה ברוב המדינות בעולם (מלבד בבריטניה) ממשיכה לרדת ומפחיתה מהלחץ על הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית יתר על המידה. שנית, החשש ממיתון בארה"ב הולך ודועך כאשר הנתונים שהתפרסמו במהלך החודש מלמדים שמצבו של הצרכן האמריקאי טוב מהצפוי. לבסוף, הראלי שהחל במניות ה-AI כבר בחודש מאי המשיך לצבור תאוצה וסחף אחריו גם מניות מענפים אחרים.
בארה"ב, הפד החליט בפגישתו באמצע החודש להותיר את הריבית על כנה ברמה של 5.25%. אמנם חלק מחברי הפד מעריכים כי הריבית עשויה עוד לעלות בחודשים הקרובים אבל נתוני האינפלציה שממשיכים להפתיע לטובה (האינפלציה, כפי שזו נמדדת במדד ה-PCE המועדף על הפד ירדה במאי לרמה של 3.8%, הנמוכה ביותר מאז אפריל 2021) עשויים לאפשר לפד להמשיך לשבת על הגדר. למרות זאת, חשוב לציין כי גם אם אכן הריבית בארה"ב לא תעלה יותר, היא צפויה להיוותר גבוהה עוד זמן רב. הפד, כמו בנקים מרכזיים אחרים בעולם, ירצה להיות בטוח ככל שניתן שהאינפלציה לא תרים מחדש את ראשה כתוצאה מהפחתת הריבית. לכן, סביר להניח שהריבית בארה"ב תיוותר גבוהה לפחות עד סוף השנה הנוכחית.
גם בגוש האירו האינפלציה ממשיכה לרדת ועמדה בחודש האחרון על 5.5%, לעומת 10.6% באוקטובר האחרון. עם זאת, מאחר שהבנק המרכזי האירופי (ה-ECB) החל להעלות את הריבית באיחור מסוים, סביר להניח שהתהליך בגוש האירו ימשיך עוד מספר חודשים ולפי ההערכות הריבית תגיע לרמה של 4% (כיום 3.5%) לפני שגם ה-ECB יעצור את התהליך. בניגוד לארה"ב ואירופה, בבריטניה האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה מאוד ועמדה בחודש האחרון על 8.7%. האינפלציה הגבוהה בבריטניה היא תוצאה של שני גורמים: הראשון הוא התלות של הבריטים במוצרי אנרגיה "מסורתיים" כמו פחם וגז טבעי שמחירם עלה בחדות מאז הפלישה של רוסיה לאוקראינה. הגורם השני הוא שוק העבודה בבריטניה שמאז הברקזיט סובל ממחסור בעובדים שכן העובדים מהאיחוד האירופי אינם יכולים לעבוד כעת בלי אישורים מיוחדים. ככל שהמחסור בעובדים נמשך כך גם השכר בענפים שונים נלחץ כלפי מעלה ותורם להמשך עליות המחירים.
ישראל
כמו בארה"ב ובאירופה, גם בישראל נתוני האינפלציה הפתיעו לטובה כאשר האינפלציה השנתית ירדה מ-5% ל-4.6%. הירידה באינפלציה, לצד העצירה בתהליך העלאות הריבית של הפד תומכת בכך שגם בנק ישראל יבחר לקחת "פסק זמן" בהחלטתו הקרובה ב-10 ביולי. שוק המניות הישראלי רשם עליות במהלך החודש אך עדיין מציג תשואות חסר משמעותיות מול השווקים בארה"ב ובאירופה. חלק מהפער הזה נובע מכך ששוק המניות הישראלי הוא דפנסיבי יותר ולכן עולה פחות בדרך כלל כשהמגמה בשווקים הבינ"ל היא חיובית. בנוסף, אין ספק שגם חוסר השקט בגזרה הפוליטית-חברתית בישראל תרם לביצועים הפחות טובים של השוק המקומי. עם זאת, סביר להניח שככל והפערים בין הצדדים בנושא הרפורמה יקטנו כך המשקיעים יחזרו לשוק המקומי וזה יניב תשואות יתר לעומת השווקים בעולם. גם בשוק המט"ח לחוסר השקט יש כמובן השפעה כאשר המסחר בו היה תנודתי מאוד ביוני. בשבועיים הראשונים של החודש שער החליפין של השקל מול הדולר ירד מרמה של 3.74 לרמה של 3.56 אך בשבועיים האחרונים של החודש השקל חזר להיחלש וסיים ברמה של 3.71 מול הדולר. מול האירו השקל נחלש בסיכום החודש אך זאת בעיקר על רקע ההתחזקות של האירו בעולם כאשר במהלך החודש האירו תוסף ב-2.1%.