השווקים הפיננסיים ברחבי העולם רשמו בחודש מאי מגמה מעורבת כאשר עליות שערים בסקטור הטכנולוגיה בעיקר משכו חלק ממדדי המניות כלפי מעלה בעוד שמדדים אחרים בהם משקל הסקטור נמוך יחסית רשמו ירידות שערים. לעומת זאת, שוק המניות הישראלי, על אף שאינו משופע בחברות טכנולוגיה, הניב למשקיעים תשואה עודפת לעומת רוב השווקים בחו"ל.

בעוד שמחירי הסחורות ירדו במהלך החודש, נתוני האינפלציה בישראל ובארה"ב הפתיעו כלפי מעלה. בנוסף, השקל המשיך להיחלש מול הדולר והאירו, מה שתמך בציפיות האינפלציה לחודשים הקרובים. כתוצאה מכך, אגרות החוב הצמודות למדד נהנו מתשואה עודפת על אלו שאינן צמודות.

המסחר בבורסות בארה"ב התנהל במהלך החודש בתנודתיות גבוהה. הסיבה המרכזית לכך הייתה סוגיית תקרת החוב שהעיבה על סנטימנט המשקיעים. תקרת החוב היא המגבלה הרשומה בחוק לגודל החוב של ארה"ב. מכיוון שהיקף החוב גדל לאורך זמן, מדי כמה שנים הקונגרס נדרש לאשר את העלאת התקרה, מה שמהווה מנגנון של איזונים ובלמים במערכת הפוליטית בארה"ב. עם זאת, מכיוון שבאופן תיאורטי ללא העלאה בזמן של תקרת החוב הממשל האמריקאי עלול להגיע למצב שבו הוא לא מצליח לעמוד בהתחייבויותיו, סוגיית תקרת החוב הפכה למנוף משמעותי במשא ומתן בין הדמוקרטים לרפובליקנים בסוגיות שונות. בחודש החולף היו לא מעט רגעים שבהם היה נדמה שהצדדים רחוקים מלהגיע להסכמות, מה שהגביר את החשש לכך שתקרת החוב לא תועלה בזמן. חשש זה תרם לתנודתיות בשווקים אך בסופו של דבר, נכון לבוקר זה, הצדדים הגיעו להסכם להעלאת תקרת החוב שעבר את ההצבעה הראשונה בקונגרס.
בגזרת המאקרו, בתחילת החודש העלה הפד את הריבית בארה"ב ברבע אחוז נוספים אך אותת גם כי ייתכן וזו העלאת הריבית האחרונה לעת הנוכחית. מהודעת הפד היה ניתן להבין שלתפיסתו רמת הריבית הנוכחית (5.25%) היא גבוהה מספיק כדי להוריד את האינפלציה לכיוון היעד (2%) ולכן, ללא הפתעות משמעותיות הריבית צפויה להיוותר ברמה זו. עם זאת, לקראת סוף החודש אינפלציית הליבה הפתיעה כלפי מעלה ועלתה ב-0.1% ל-4.7%, מה שהעלה את ההסתברות לכך שהפד בכל זאת יעלה את הריבית פעם אחת נוספת ברבע אחוז בפגישתו הקרובה ב-14 ביוני.

ישראל

האינפלציה המקומית הפתיעה גם היא כלפי מעלה כאשר מדד חודש אפריל עלה ב-0.8%, לעומת צפי לעליה של 0.4% בלבד. גם מחירי הדירות שבמדד מרץ רשמו, לראשונה מאז הקורונה, ירידה, חזרו לעלות באפריל. התפתחות זאת, יחד עם שיעור האבטלה שירד באפריל לשפל היסטורי של 3.1% וגל ההתייקרויות במשק הובילו את בנק ישראל להעלות את הריבית ברבע אחוז נוספים וזו עומדת כעת על 4.75%. בהסתכלות קדימה, בבנק ישראל מציינים כי הם רואים סימנים ראשוניים לכך שהעלאות הריבית שכבר בוצעו נושאות פרי, בעיקר בכל ללחצים להעלאות שכר. לכן, אם לא יהיו הפתעות אינפלציוניות משמעותיות עד ההחלטה הבאה של בנק ישראל, ב-10 ביולי, ייתכן בהחלט שבנק ישראל יאותת גם הוא בהחלטה זו על סיומו הקרוב של תהליך העלאות הריבית.
תקציב המדינה לשנים 2024-2023 עבר בכנסת בשבוע האחרון של מאי ויעמוד על 484 מיליארד ש"ח השנה ו-514 ₪ ב-2024. לפי התקציב, הגירעון הממשלתי יעמוד השנה על 0.9% ובשנה הבאה על 0.8%. עם זאת, הערכות אלו של משרד האוצר מתבססות על תחזיות צמיחה של 3% ו-3.2% בשנים המתאימות, תחזיות גבוהות באופן משמעותי לעומת אלו של החזאים המקצועיים בשוק או של גופים בינ"ל כמו קרן המטבע או חברות הדירוג. מכיוון שיש קשר ישיר בין הצמיחה במשק לבין הכנסות המדינה ממיסים, סביר להניח שתחזיות אלו לגירעון לא יתממשו וזה יהיה גבוה יותר. השילוב של זה, העלייה באי הוודאות הביטחונית והחזרה של סוגיית הרפורמה המשפטית לשיח הציבורי הביאה לפיחות בשקל מול המטבעות המובילים בעולם וכתוצאה מכך לעלייה בציפיות האינפלציה.

market review 1

market review 2

 

 

לכל סקירות המאקרו והשווקים - לחצו כאן

לקבלת הצעה

טעות בשם, יש להזין 2 תווים לפחות (עברית בלבד)
טעות במייל, חסר @ או סיומת
טעות במספר הטלפון, בדקו שוב
שדה חובה
Invalid Input
`