לאחר הראלי בשווקים הפיננסיים בתחילת השנה, בחודש פברואר נרשמה בשווקים בעולם מגמה מעורבת כאשר בארה"ב המדדים העיקריים ירדו על רקע נתוני אינפלציה וצמיחה גבוהים מהצפוי בעוד שבאירופה השווקים המשיכו לעלות. בדומה לארה"ב,

גם בישראל נתוני האינפלציה הפתיעו כלפי מעלה והשפיעו על השווקים אבל אין ספק שההשפעה הגדולה ביותר על השוק המקומי נבעה מחוסר השקט בגזרה הפוליטית ובשוק המט"ח.

בכל הנוגע לארה"ב, הנתונים שהתפרסמו במהלך החודש שכנעו את המשקיעים שסיום תהליך העלאת הריבית של הבנק המרכזי עדיין לא קרוב לסיומו. שיעור האבטלה במשק האמריקאי נותר נמוך מאוד, האינפלציה הפתיעה כאמור כלפי מעלה ונתונים שונים הראו שמצבו של הצרכן הפרטי עדיין חזק מאוד. בהתאם לכך, ציפיות המשקיעים לריבית בארה"ב התעדכנו כלפי מעלה, מה שפגע הן בשוקי המניות והן בשוקי האג"ח. חשוב עם זאת לציין שמזג האוויר בארה"ב בחודש ינואר האחרון היה הנוח ביותר ב-20 השנים האחרונות, מה שתמך בהחלט בפעילות הכלכלית. כך למשל, הגידול בפדיון ענף המסעדות בינואר האחרון עמד 7.2% (לעומת דצמבר), הגידול המהיר ביותר מאז אפקט פתיחת במשק לאחר סגרי הקורונה. אף על פי כן, ברגע שהשפעות מזג האוויר יחלפו, הכלכלה האמריקאית צפויה להאט כך שבכל מקרה עד אמצע השנה הריבית בארה"ב תפסיק כנראה לעלות.

באירופה לעומת זאת, מזג האוויר החמים תמך דווקא בשווקים שכן החשש ממשבר אנרגיה ביבשת התפוגג לחלוטין ומחיר הגז הטבעי חזר למעשה לרמה נמוכה יותר מזו שבה שהה לפני הפלישה של רוסיה לאוקראינה. בהתאם, הנתונים הכלכליים שהתפרסמו החודש הראו שאירופה מצליחה בינתיים להתחמק ממיתון וכי הפעילות הכלכלית נותרת חזקה. מעבר לכך, הפתיחה של הכלכלה הסינית תורמת גם היא לא מעט לצמיחה בגוש האירו ובעיקר במדינות התעשייתיות כמו גרמניה וצרפת.

ישראל

כמו בארה"ב, גם בישראל מדד המחירים לצרכן של חודש ינואר הפתיע כלפי מעלה והביא את האינפלציה השנתית לעלות פעם נוספת לרמה של 5.4%. בנוסף, נתוני הצמיחה של 2022 הפתיעו גם הם לחיוב כאשר המשק הישראלי צמח במהלך השנה החולפת ב-6.5%, גבוה מהתחזיות המוקדמות. נתונים אלו הובילו את בנק ישראל להעלות את הריבית בחצי אחוז לרמה של 4.25% ולאותת שהריבית תמשיך לעלות גם בחודשים הקרובים. לצד זאת, אין ספק שהשווקים הפיננסיים בישראל הושפעו במהלך החודש האחרון גם מחוסר השקט בסביבה הפוליטית. השפעה זו באה לידי ביטוי בשוק המט"ח כאשר במהלך החודש השקל פוחת בחדות מול המטבעות המובילים כמו הדולר והאירו.

היחלשות השקל גם השפיעה באופן ישיר על שוק האג"ח שרשם ירידות שערים חדות. הסיבה המרכזית לכך היא שככל שהשקל נחלש מול מטבעות אחרים ובעיקר מול הדולר, נוצר לחץ לעלייה במחירי המוצרים המיובאים שכן בעיני היבואנים, מחירם בשקלים גבוה יותר. לכן, ציפיות האינפלציה עלו במהלך החודש ובהתאם לכך גם הציפיות לריבית בנק ישראל. למעשה, אם עד לפני חודש ההערכות בשווקים היו שריבית בנק ישראל תגיע לכל היותר ל-4.5% הרי שלאחר העלאת הריבית האחרונה היא עומדת כבר היום על 4.25% וצפויה, לפי השוק, להגיע ל-5% עד סוף השנה. שינוי זה בציפיות הוביל לירידות שערים באגרות החוב ובעיקר באלו שאינן צמודות למדד.

גם שוקי המניות הושפעו מהאירועים האחרונים, הן בשל הסנטימנט השלילי הכללי בשוק המקומי והן בשל העלייה בציפיות הריבית. בסיכום החודש מדדי המניות בישראל הניבו תשואות חסר משמעותיות לעומת אלו בחו"ל וגם בהסתכלות על הביצועים מתחילת השנה אין ספק שהפער בין ביצועי השוק המקומי לשווקים בחו"ל הוא משמעותי.

market review 1

market review 2

לכל סקירות המאקרו והשווקים - לחצו כאן

לקבלת הצעה

טעות בשם, יש להזין 2 תווים לפחות (עברית בלבד)
טעות במייל, חסר @ או סיומת
טעות במספר הטלפון, בדקו שוב
שדה חובה
Invalid Input
`