שנת 2023 נפתחה בתרועה רמה כאשר השווקים הפיננסיים ברחבי העולם רשמו בחודש ינואר עליות שערים חדות. עליות השערים שנרשמו, הן בשוקי המניות והן בשוקי האג"ח, נרשמו על רקע המעבר של תשומת לב המשקיעים מהחששות לגבי האינפלציה והעלאות הריבית לחשש בדבר עומקו של המיתון הצפוי במהלך המחצית הראשונה של 2023.
בעוד שרוב הכלכלנים המובילים בעולם מעריכים שתוואי העלאות הריבית בארה"ב ובמדינות אחרות קרוב מאוד לסיומו (הבנק המרכזי של קנדה כבר הכריז באופן רשמי שהוא סיים לעת עתה עם העלאות הריבית), הדעות לגבי עוצמת ההאטה הכלכלית הצפויה חלוקות.
על פניו, האטה בסביבה הכלכלית עשויה, כפי שראינו במהלך ינואר, לתמוך בשווקים שכן כל עוד מדובר על האטה שאינה חריפה, זו תפעל גם למתן את לחצי האינפלציה ותקל על הבנקים המרכזיים לשקול בשלב כלשהו להפחית הריבית. עם זאת, ברור שהאטה חריפה מדי תקשה על הסקטור העסקי ועל החברות בבורסות ברחבי העולם. לפחות מהנתונים שהתפרסמו במהלך חודש ינואר, נדמה שנכון להיום שוקי העבודה ברחבי העולם עדיין חזקים מאוד, שיעור האבטלה נמוך כך שההאטה אינה צפויה להיות חריפה מדי.
כך למשל, דו"ח התעסוקה שהתפרסם בתחילת החודש הראה שהמשק האמריקאי הוסיף בדצמבר 223 אלף משרות חדשות ובכך שנת 2022 הפכה להיות השנה השנייה בטיבה עם תוספת כוללת של 4.5 מיליון משרות. לא רק זאת אלא ששיעור האבטלה אפילו ירד במעט במהלך החודש ועומד על רמה נמוכה היסטורית של 3.5%. כששוק העבודה חם כל כך מצבו של הצרכן, מנוע הצמיחה של הכלכלה הגדולה בעולם, נותר יציב למרות הריבית הגבוהה.
גם בחלקים אחרים של העולם הכלכלה עדיין נראית טוב כאשר באירופה החששות ממשבר אנרגיה הולכים ונמוגים עם מזג האוויר הנוח יחסית עד כה, מה שמאפשר למדינות בגוש האירו לצרוך פחות אנרגיה ובהתאם לכך למחיר הגז הטבעי לרדת לרמה נמוכה יותר מזו שבה שהה לפני הפלישה של רוסיה לאוקראינה. בסין, פתיחת המדינה לפעילות לאחר הרמת הסגרים באה לידי ביטוי בשיפור כמעט בכל אינדיקאטור כלכלי, מה שמוסיף עוד ממד של אופטימיות לשווקים.
ישראל
גם במשק המקומי נתוני האינפלציה הפתיעו בדצמבר כאשר מדד המחירים עלה פחות מהצפי והאינפלציה נותרה ברמה של 5.3%. בנוסף, ״אינפלציית הליבה״ (האינפלציה בניכוי השפעת מחירי האנרגיה שאינם מושפעים מהמגמות הכלכליות במשק) רשמה ירידה בחודש דצמבר מ-5.3% ל-5.0% .בשורה התחתונה, לפי רוב ההערכות ״מדד דצמבר״ מסמן את שיא האינפלציה בישראל. לכן ניתן לצפות שבמהלך 2023 היא תתמתן ותתקרב לכיוון יעד האינפלציה של בנק ישראל (3%). בהתאם, בהחלטת הריבית הקרובה של בנק ישראל (ב-20 בפברואר) הריבית צפויה לעלות ברבע אחוז בלבד וייתכן שזו אף תהיה העלאת הריבית האחרונה של בנק ישראל לתקופה ארוכה.
בדצמבר ראינו גם איתותים ברורים לשינוי כיוון בשוק הדיור כאשר מחיר הדירות הממוצע אמנם עלה ב-0.3% אך מדובר על העלייה המתונה ביותר בשנתיים האחרונות. לכן, קצב העלייה השנתית במחירים האט לראשונה ל-18.8% לעומת 20.1% בחודש שעבר. בנוסף, אם מסתכלים על דירות חדשות בלבד, המחיר הממוצע לדירה מקבלן ירד ב-0.9% - ירידה חודשית שנייה ברציפות. אם זה לא מספיק, אז כאשר מוציאים מהחישוב גם את הדירות שבמסגרת תוכניות ממשלתיות (כמו פרויקט ״מחיר למשתכן״) מדובר בירידה חדה בהרבה שעומדת על 2.4%. המשמעות היא שבשוק החופשי קבלנים החלו להוריד מחירים, תופעה שממשיכה לצבור תאוצה וצפויה להתגלגל גם לשוק הדירות מיד-שניה.