חודש דצמבר התחיל באופן חיובי כשהשווקים עוד רוכבים על אדי ההתלהבות מזכייתו של טראמפ בבחירות, אך החלטת הפד ואמירותיו של היו"ר פאוול במסיבת העיתונאים ציננו קצת את ההתלהבות. באירופה, הנתונים הכלכליים החלשים תומכים בתהליך הפחתות הריבית של ה-ECB. בנוסף חוסר היציבות הפוליטי בצרפת וגרמניה, שתי המדינות הגדולות בגוש האירו, מהווה איום נוסף.
בישראל הבורסה המשיכה להשיא תשואות יתר והיא מסיימת את שנת 2024 עם לא פחות מהביצועים הטובים בעולם. מעבר לכך מדד המחירים לצרכן הפתיע כלפי מטה והוריד את האינפלציה ל-3.4%, מה שאולי מהווה סנונית ראשונה בשינוי במגמת האינפלציה בישראל.
התפתחויות בעולם
הנתונים הכלכליים בארה"ב ממשיכים להצביע על כך שהדיון סביב קצב ההאטה (מיתון או נחיתה רכה) השתנה. מודל GDPNow של הפד שחוזה את קצב הצמיחה לרבעון הבא מעריך שהצמיחה ברבעון האחרון של 2024 תהיה 3.1%. דו"ח התעסוקה הפתיע כלפי מעלה עם תוספת של 227 אלף משרות. שיעור האבטלה אומנם עלה ב-0.1% ל-4.2% אך קצב השינוי השנתי בשכר עדיין גבוה ועומד על 4%. מדדי מנהלי הרכש, שמהווים אינדיקטור מצוין לצמיחה העתידית, הצביעו על המשך המגמה החיובית.
גם האינפלציה השנתית ע"ב שלושת החודשים האחרונים האיצה ל-3.7% כאשר מדד המחירים לצרכן עלה בנובמבר ב-0.3%. כשמוסיפים לכך את האיומים של טראמפ בהטלת מכסים נוספים מעבר להבטחות הבחירות המקוריות שלו, מה שעשוי לתמוך בעליית מחירים נוספות ברמות שונות, בפד יש ממה להיות מוטרדים. לכן יחד עם הורדת ריבית נוספת של רבע אחוז לרמה של 4.25%-4.5% נשמעה מהפד גם התמתנות בטון כלפי ההמשך. תחזיות האינפלציה עודכנו כלפי מעלה ל-2.5% בסוף 2025, וגם ב-2026 זו אמורה להיות מעל ליעד ברמה של 2.1%. במקביל, התחזית להפחתות הריבית במהלך 2025 ירדה מאחוז שלם לחצי אחוז בלבד, כשגם מועד ההפחתות הפך ללא ידוע. הריבית בסוף שנת 2026 צפויה לעמוד על 3.4% (לעומת 2.9% בתחזית ספטמבר).
באירופה הנתונים הכלכליים החלשים עדכנו את תחזיות הצמיחה של ה-ECB כלפי מטה ל-0.2% בלבד ברבעון הרביעי ו-1.1% בכל 2025. במקביל, חוסר השקט הפוליטי חזר עם התפרקות הממשלות בגרמניה ובצרפת על רקע חוסר ההצלחה בהעברת התקציב של שתי הכלכלות הגדולות של אירופה. בתוך כך, הורדת הריבית הרביעית באירופה עמדה גם היא על רבע אחוז, אך קצב או כמות ההפחתות עשויים לגדול ב-2025 כדי לתמוך בהתאוששות הכלכלית ביבשת.
ישראל
מדד המחירים לצרכן הפתיע כלפי מטה והוריד את האינפלציה ל-3.4%, אך יותר מכך סימן כי הלחצים האינפלציוניים בישראל הולכים ופוחתים ככל והפסקת האש בצפון נמשכת. למרות שבחודש ינואר צפויות התייקרויות במרבית המוצרים בעקבות העלאת המע"מ באחוז והעליות במחירי החשמל, המים והארנונה, האינפלציה צפויה להתמתן ב-2025 ולרדת חזרה לתוך טווח היעד של בנק ישראל (בין 1% ל-3%). המדד המשולב של בנק ישראל עלה ב-0.03% בלבד, אך זה עזר להחזיר אותו לרמה מלפני התעצמות הלחימה בצפון ורומז להתאוששות מתונה בפעילות העסקית. לאור כך מעריכים בשווקים כי בנק ישראל יתחיל בתהליך הפחתות הריבית ברבעון השני או השלישי של 2025.
חדשות טובות נוספות היו בצד הפיסקלי, כאשר הגירעון ירד חודש נוסף והגיע לרמה של 7.7% מהתוצר. בנוסף, הצעת התקציב עברה בקריאה ראשונה ללא שינויים מהותיים. התגברות הבהירות בנוגע לכלכלה והסרת האיומים של פגיעה כלכלית רחבת היקף, ביחד עם חזרת יותר חיילי מילואים לפעילות עסקית, נתנו רוח גבית חיובית לבורסה בישראל שרשמה חודש נוסף של תשואות עודפות על פני יתר הבורסות בעולם. עיקרי העליות נרשמו במדדי השורה השנייה עם עליה של 5.1% במדד ת"א 90 ו-6.2% במדד SME60 (ועליות מצטברות של 30.9% ו-42.1% מתחילת השנה, בהתאמה).
סיכום 2024 בשווקים
למרות ששנת 2024 הייתה אמורה להיות בסימן האטה כלכלית, השווקים מסמכים שנה חיובית בדחיפת הפעילות הכלכלית שהיתה חזקה מהצפוי ותהליך הפחתות הריבית בעולם. הבורסה האמריקאית הובילה את השווקים, גם לאחר הירידות בשבועיים האחרונים של השנה. מדד ה-S&P 500 עלה השנה ב-23.3% ומדד הנאסד"ק עלה ב-28.6%. גם המדדים המסורתיים שאינם מכילים חברות טכנולוגיה רשמו שנה טובה, כאשר מדד דאו ג'ונס עלה ב-12.9% במהלך השנה ומדד הראסל 2000 עלה ב-10%. עקום התשואות האמריקאי חזר לשיפוע חיובי כאשר תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה ב-69 נ"ב בעוד תשואות האג"ח לשנתיים חזרו בסוף שנה תזזיתית לאיפה שהיו בתחילתה (4.25%). הדולר התחזק בחודשיים האחרונים של השנה על רקע בחירתו של טראמפ לנשיאות ורשם עלייה של 4.4% מול האירו וב-3.3% מול הליש"ט מאז יום הבחירות.
השווקים באירופה ובמזרח רשמו נתונים מעורבים. מדד יורוסטוקס רשם עליה מתונה של 6%, הדאקס הגרמני עלה ב-18.8% ואילו הקאק הצרפתי ירד ב-2.2% על רקע חוסר השקט הפוליטי המדינה. ביפן מדד נייקי סיים בעלייה שנתית של 19.2% אך היחלשות הין ב-11.3% אל מול הדולר קיזזה חלק מרווחי המשקיעים הזרים. בסין מדדי שנגחאי והונג קונג סיימו שנה בתשואות של 14.7% ו-17.7%, ותמכו בעליה השנתית של המדד העולמי MCSI AC ב-16.1%.
בישראל אפשר לחלק את ביצועי השווקים לשניים. בחצי הראשון של השנה הבורסה הציגה ביצועי חסר לאור התארכות המלחמה והחשש מתרחיש של מלחמה כוללת שתשתק את המשק. בחציה השני של השנה, ובפרט לאחר "מבצע הביפרים" בחודש ספטמבר והפחתת הסיכון להתממשות תרחיש הבלהות, רשמו המדדים בארץ תשואות יתר וסיימו את השנה עם הביצועים הטובים ביותר בעולם. מדד ת"א 125 עלה השנה ב-28.6%, כשמדד ת"א 90 מהווה את הקטר כשסיים את השנה בעליה של 30.9%.
מדד המניות לחברות הקטנות והבינוניות SME60 צמצם את הפערים שפתח בשנה וחצי שקדמו לכך ועלה ב-42.1%. גם שוק האג"ח הציג ביצועים טובים כאשר האג"ח הממשלתיות הצמודות עלו ב-2.3% ובאפיק הצמוד נרשמה עליה שנתית של 2.5%. אג"ח קונצרניות עלו אף יותר, מדד תל בונד 20 עלה ב-5.5% ותל בונד 60 עלה ב-5.8%. השקל רשם שנה תזזיתית, כאשר הוא מגיב בעוצמה בכל שינוי ביטחוני. בסיום השנה השקל נשאר ברמה של 3.64 לדולר והתחזק ב-5% מול האירו ל-3.77.
המדדים המובילים בארה"ב, אירופה וישראל לאורך 2024
מקור: GOOGLE Finance