פס"ד שניתן לאחרונה בבית הדין הארצי קבע כי הרווחים על הפיצויים בפוליסות משתתפות ברווחים שייכים לעובד.

הלכה למעשה, הפסיקה מאשרת את אופן חישוב הפיצויים כפי שנקבע בתנאי הפוליסה וכפי שנהגנו לאורך השנים.

הסבר כללי

בעת סיום יחסי עובד מעביד בנסיבות בהן לא חל סעיף 14 והעובד זכאי לפיצויי פיטורין מיוחסים הרווחים על הפיצויים באופן הבא:

  1. בתוכניות מסוג קרן פנסיה, קופת גמל וביטוח מנהלים החל מ 2004 – סכום הפיצויים לפיו מעסיק יבצע חישוב השלמה בעת עזיבת עבודה יכלול את הרווחים על הפיצויים.
  2. בתוכניות מסוג ביטוח מנהלים שתחילת הביטוח שלהן חל בין השנים 1992-2003 (משתתפות ברווחים) – סכום הפיצויים לפיו מעסיק יבצע חישוב השלמה בעת עזיבת עבודה לא יכלול את הרווחים על הפיצויים היות והרווחים שייכים במקרה זה לעובד.

קצת רקע

בשנים האחרונות ניתנו מספר פסקי דין סותרים שעוררו מחדש את הדיון בשאלה - למי שייכים הרווחים על הפיצויים?
אין מחלוקת על כך שבפוליסות שנפתחו לאחר שנת 2004 ובתוכניות מסוג קרן פנסיה או קופת גמל הרווחים שייכים למעסיק .
במרכז המחלוקת עמדה לדיון השאלה בנוגע לייחוס הרווחים על הפיצויים בפוליסות "משתתפות ברווחים", מדובר בפוליסות שנפתחו בין השנים 1992-2003.

בתנאי פוליסה מסוג זה נקבעו שתי נוסחאות לחישוב ערך הפדיון הפיצויים:

  1. פדיון פיצויים למעסיק – ערך הפדיון נקבע לפי הנמוך מבין סך הפרמיות ששולמו למרכיב הפיצויים כולל שיערוך תוצאות ההשקעות לבין סך הפרמיות לפיצויים כולל הצמדה למדד ידוע. לרוב תוצאות ההשקעות גבוהות מהמדד ולכן ערך פדיון הפיצויים למעסיק שווה לפיצויים כולל הצמדה למדד.
  2. פדיון פיצויים למס – בשונה מהנוסחה הראשונה, ערכי פדיון הפיצויים למס כוללים את הרווחים.

בהתאם לזאת, בעת עזיבת עבודה ידווח סכום לצרכי מס שכולל רווחים (פדיון פיצויים למס) וכן סכום לצורך חישוב חבות המעסיק (פדיון פיצויים למעסיק) לפי הנוסחה הראשונה.

פסק הדין המדובר "חברת מוסדות חינוך" עסק בשאלת ייחוס הרווחים על הפיצויים בפוליסה משתתפת ברווחים (פוליסה שנפתחה בין השנים 1992-2003) וקבע כי הרווחים על הפיצויים שייכים לעובד בהתאם לתנאי הפוליסה. מתוך הפסיקה –

"הוראות פוליסות ביטוח מנהלים, שיש להן השלכה על הזכויות וההתחייבויות ההדדיות של המעסיק והעובד, כמו ההוראה הקובעת את אופן חישוב ערך פדיון הפיצויים בפוליסה, מחייבות לא רק את המבטח ביחסיו עם כל אחד מהצדדים להסכם העבודה אלא גם את הצדדים בינם לבין עצמם".

כלומר הפוליסה מהווה חלק מהסכם העבודה של העובד אל מול המעסיק.

לסיכום 
בית הדין הארצי נתן תוקף משפטי לאופן החישוב כספי הפיצויים וייחוס הרווחים על הפיצויים כפי שהיה נהוג ובהתאם לתנאי הפוליסה (ביטוחי מנהלים שנפתחו בין השנים 1992-2003).

לפסק הדין המלא ולסקירת הפסק דין ע״י עו״ד איל בריק ראו קישורים חשובים.

קישורים חשובים

 

בכל שאלה נוספת יעמדו לשירותכם רכזי התפעול ומנהלי התיקים.

תאריך נכונות 22.4.2020

  • מודגש בזאת כי המידע האמור אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק מכל סוג שהוא. לקבלת שירותי שיווק פנסיוני אנא צרו קשר עם אגם לידרים לצורך תיאום מול בעל רישיון.

לקבלת הצעה

טעות בשם, יש להזין 2 תווים לפחות (עברית בלבד)
טעות במייל, חסר @ או סיומת
טעות במספר הטלפון, בדקו שוב
שדה חובה
Invalid Input
`