שני מכשירי חיסכון עם מאפיינים דומים אך גם שונים, לשניהם יתרונות וחסרונות. מה מציע כל אחד ומה חשוב לדעת לפני שבוחרים? מאמר זה מיועד לעשות סדר למשקיעים. רגע לפני בחירת חיסכון לטווח קצר או בינוני, חשוב לדעת כי ישנן כמה אפשרויות. מכשיר החיסכון הראשון הוא פוליסת החיסכון, המפוקחת על ידי רשות שוק ההון החיסכון והביטוח במשרד האוצר.
יתרונותיה של פוליסת החיסכון
גמישות- בפוליסות אלו ניתן לעבור בין מסלולים מבלי שהדבר ייחשב מימוש לצורכי מס. כך למשל, משקיע יכול לעבור ממסלול מנייתי לסולידי, והדבר לא ייחשב כמכירה, כך שלא תהיה דרישה לתשלום מס על הרווח.
פטור ממס רווח הון- למי שנולד לפני 1948, יינתן פטור ממס רווח הון עד לרווח בסך 15,000 ₪ ליחיד ו 18,360 ₪ לזוג. (לפי סעיף 125 ד לפקודת מס הכנסה - שנת 2025).
אפשרויות מינוף – משקיע המעוניין לבצע מינוף באמצעות ההון שצבר, יכול להיעזר בפוליסת החיסכון. כך למשל להפקיד סכום חד פעמי גדול לפוליסה, לקחת הלוואה לתקופה של 7 שנים ואת הכספים להפקיד בפוליסה נוספת ברמת סיכון נמוכה יותר.
מגוון מסלולים לבחירה – לבחירת המשקיעים מגוון מסלולי השקעה מקומיים וגלובאליים במסגרת פוליסות החיסכון, בין המסלולים רבים ניתן למצוא את מסלולי הפניקס BlackRock. יתרונם המרכזי הוא בכך שניתן בכל עת לשנות מסלולי השקעה, או להשקיע במספר מסלולים בו-זמנית תוך ניצול הטבת המס הגלומות במוצר.
חסרונות פוליסת החיסכון
רווח והפסד מניירות ערך - בפוליסות החיסכון המשקיע לא יכול להשתמש ברווחים לצורך קיזוז הפסדי הון. כלומר, גם אם נוצרו רווחים בפוליסת החיסכון/ההשקעה, לא ניתן לקזז את הרווחים האלו מול הפסדים אחרים מניירות ערך, זאת לעומת קיזוז בקרן נאמנות למשל.
דמי הניהול- דמי הניהול בפוליסות החיסכון יכולים להגיע גם עד 2% מהצבירה בשנה, תלוי כמובן באפיק ההשקעה. עם זאת, חשוב לזכור שדמי הניהול בפוליסות החיסכון נתונים למשא ומתן, בעיקר ככל שסכום ההשקעה גדול יותר.
ללא הגבלת סכום -על המשקיע לזכור כי בפוליסת חיסכון אין מינימום הפקדה וניתן להשקיע כל סכום, כאשר הכספים יכולים להיות מועברים לחיסכון בהוראת קבע שוטפת/חודשית או בהפקדה חד פעמית גדולה. כמו כן באפשרותו למשוך את הכסף מהר יחסית, וללא קנס.
קופת גמל להשקעה - יתרונות
תשכחו את כל מה שידעתם על קופות הגמל של פעם, שנזילות לטווח ארוך הייתה עבורן לשם נרדף. בקופות הגמל של היום, אפשר עדיין לחסוך עד הפרישה, אבל אפשר גם למשוך אותן בכל רגע.
גמישות ונזילות – עם קופת גמל להשקעה הכול פתוח- ובין היתר היכולת לעבור בין אפיקי השקעה וזהו אחד המאפיינים האטרקטיביים שבה. ניתן להחליף מסלולים בתוך החברה עצמה ואפשר גם לעבור בין חברות שונות.
אין מס רווחי הון במעבר בין קופות- ליתרון המיסוי משקל נכבד שמתורגם לכסף בסופו של דבר. לאור העבודה שבמעבר בין קופות, לא משולם מס על הרווח- הנטו הצבור בקופה- גדל למעשה.
דמי ניהול - יתרון נוסף של קופות הגמל להשקעה הוא דמי ניהול נמוכים יחסית ונעים לרוב סביב 0.8% מהצבירה בלבד וללא דמי ניהול על ההפקדות השוטפות. גם כאן, בדומה לפוליסת החיסכון, ניתן וכדאי כמובן לערוך משא ומתן על דמי הניהול וככל שסכום ההשקעה גבוה יותר- כך קלף המיקוח חזק יותר.
הלוואות כנגד קופת החיסכון - הלוואה מפוליסת חיסכון היא מוצר אשראי מהמשתלמים ביותר שקיימים כיום בשוק. מדובר בהלוואה המאפשרת למשקיע גם ליהנות מכסף זמין וגם לשמר את החיסכון לפרק זמן ממושך יותר וכך להגיע לתשואות נאות מאוד.
יתרונות מס במשיכה מעל גיל 60 - למשקיע שיבחר למשוך את הכספים שנצברו בקופת הגמל להשקעה בצורת קצבה חודשית לאחר גיל 60 (במקום משיכת כל הסכום בבת אחת) ייהנה מפטור ממס רווחי הון על הרווחים שהצטברו בקופה. כמו כן, הקצבה תהיה פטורה ממס הכנסה.
חסרונות קופת הגמל להשקעה
תקרת הפקדה- לצד היתרונות החשובים, חשוב לציין כי ישנו חיסרון בולט בקופת הגמל להשקעה, בכך שההפקדה בה מוגבלת בתקרה שנתית, אשר נכון ל-2025 עומדת על 81,711 ₪ לאדם (תקרה זו ניתנת לכל בעל ת.ז. בנפרד, כולל ילדים). זאת בעוד שבפוליסות החיסכון/השקעה, אין כאמור כל הגבלה על היקף ההפקדות, וכל אחד עם כל סכום יכול לפתוח פוליסת חיסכון/השקעה.
לסיכום, בעוד הפופולאריות של פוליסת חיסכון בקרב משקיעים הינה בשיאה, במקביל הולכת וגוברת המודעות והביקוש לקופת גמל להשקעה לחיסכון קצר או ארוך טווח, גם כשמדובר בסכומים יחסית נמוכים. מנהלי התיק של אגם לידרים ישמחו לתת את המענה המתאים עבור הקופה הנכונה ביותר עבורכם.
מלאו את הפרטים הבאים ותהיו הראשונים לקבל מאתנו עדכונים וטיפים
*אגם לידרים היא חברה המתמחה בניהול הסדרים פנסיוניים משנת 1992, ומעניקה שירות מקצועי ואיכותי לכ- 250,000 לקוחותיה, מדי יום.
*מודגש בזאת כי המידע האמור אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק מכל סוג שהוא. לקבלת שירותי שיווק פנסיוני אנא צרו קשר עם אגם לידרים לצורך תיאום פגישה עם בעל רישיון.