בפתחו של עימות באיראן, קיימת אי-ודאות מהותית לגבי תגובת השווקים הגלובליים והישראליים בעת הקרובה. להעריך כי ההשפעות על המגזר הפיננסי יהיו תלויות בעיקר באורך הסכסוך ומידה הפגיעה בפעילות הריאלית. עם זאת חלק מההשפעות השליליות על השווקים כבר ניכרו במהלך החודש כאשר השווקים רשמו ימי מסחר אדומים.
גם בישראל נרשם לראשונה מזה מספר חודשים תשואה שלילית במדד ת"א 90 והשקל נחלש לעומת הדולר, האירו וסל המטבעות במהלך החודש. עם זאת, ההשפעות השליליות הנובעות מהמערכה מול איראן ניכרו בעיקר בשבוע האחרון של החודש. לעומת זאת תחילת החודש נרשמה אופטימיות יחסית עם בחירה ביו"ר פד חדש אשר צפוי להחליף את ג'רום פאוול בחודש מאי ונתונים מעודדים על שוק העבודה האמריקאי. גם נתוני הצמיחה שפורסמו, למראות שהצביעו על האטה לקצב צמיחה של 1.4% (בחישוב שנתי) מסכמים שנה חיובית עם צמיחה כללית של 2.2% במהלך 2025.
גורם נוסף שהשפיע על התנודתיות הרבה החודש בוול סטריט היה התרחבות הטמעת טכנולוגיית AI. ראשית תוכנית ענקיות הטכנולוגיה להשקעות בפיתוח תשתיות כבר עברו את רף ה-700 מיליארד דולר למהלך 2026, אך הדיווחים על מחסור ברכיבים קריטיים בשרשראות ההספקה מעלה סימני שאלה מסביב לכך. בנוסף מודל התמחור של חברות בתחום התוכנה (SaaS) והסייבר מוטל כיום בספק לאחר פיתוחים חדשים בשילוב בינה מלאכותית. הדבר הביא לירידה חודשית של 3.2% במדד הנאסד"ק ושל 0.9% במדד ה-S&P 500, זאת בזמן שהסקטורים המסורתיים דווקא רשמו תשואות יתר.
לעומת זאת ביטול המכסים ההדדיים ע"י בית המשפט האמריקאי השפיעה פחות מהצפוי, כאשר השאלות העיקריות קדימה הם האם הממשל יצטרך להחזיר את המכסים שכבר נגבו בשווי של כ-0.5% תוצר והאם טראמפ יצליח לאשר בקונגרס תוכנית מכסים חדשה. באירופה לעומת זאת הריבית נשארה ברמה של 2.0% וצפויה להישאר כך גם בחודשים הקרובים, וזאת למרות שהאינפלציה המשיכה לרדת וירדה לרמה של 1.7%. יציבות זאת תמכה בחברות ביבשת הישנה כאשר המדדים המובילים באירופה המשיכו לרשום תשואות חיוביות.
בנק ישראל החליט להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.0%, וזאת למרות הירידה החדה באינפלציה לרמה של 1.8%. השארת הריבית ללא שינוי נומקה במתיחות הביטחונית מול איראן אך גם הצמיחה החיובית ברבעון הרביעי של 2025 לצד שוק העבודה החזק תומכים בהשארת הריבית ללא שינוי עד חודש מרץ אז גם יעודכנו תחזיות הבנק.
לאור כל אלו מסלולי המניות הכלליים והמנייתיים רשמו תשואות מינימליות במהלך החודש, כאשר חשיפה עודפת לישראל עדיין אפשרה תשואות יתר על פני חשיפה לארה"ב. עם זאת רמת אי הוודאות הגבוהה תמכה בתשואות יתר של המסלולים מוטי האג"ח.
סיכום הערכת התשואות במסלולים השונים בגמל ובפנסיה


מדדי ה-S&P 500 וה-S&P 500 במשקל שווה בחצי השנה האחרונה

מקור: GOOGLE Finance