זוכרים את הימים שבהם החיסכון הפנסיוני נתפס כחיסכון סולידי? מים רבים זרמו בנהר מאז, וכיום ישנה מודעות רבה בקרב החוסכים לערך הרב שניתן להפיק מחיסכון זה. קרנות הפנסיה משלבות בהשקעות שלהן אפיקים ברמות סיכון שונות החל ממניו דרך אגרות חוב ועד השקעות בנכסים לא סחירים או בשמן האחר "השקעות אלטרנטיביות", האם הן השקעות אלטרנטיביות? איך הן משפיעות על התשואה בפנסיה שלכם?  

נתחיל בהיסטוריה קצרה: בעבר הלא רחוק , קרנות הפנסיה השקיעו בעיקר באגרות חוב של ממשלת ישראל. בשנות ה -90 למשל, השקעה באגרת חוב ממשלתי יכלה להניב מעל 10% ריבית בשנה, תשואה נאה "שסיפקה" את קרנות הפנסיה. אולם מאז המשבר הכלכלי העולמי בשנת  2008, ירדה ריבית בנק ישראל כמו ריביות אחרות בעולם לטריטוריה מאוד נמוכה. כפועל יוצא, ירדו התשואות על אגרות החוב הממשלתיות לריביות מאוד נמוכות. הגופים המוסדיים שמנהלים את החסכונות הפנסיוניים שלנו  "חיפשו" השקעות אלטרנטיביות כעוגן לתיק ההשקעות וכתחליף לאגרות החוב. 

וכך, חלק גדול מהכספים הוסט בעשור האחרון לטובת השקעות אלטרנטיביות. כיום כל הגופים המוסדיים משקיעים ידע ומחקר רב, כדי לאתר את ההשקעות הטובות ביותר בכל העולם. ההשקעות כוללות מגוון מאוד רחב כגון נדל"ן בישראל ובעולם, הלוואות לא סחירות, קרנות השקעה בתשתיות ועוד.

מהי השקעה אלטרנטיבית ולמי היא מיועדת? 

השקעות אלטרנטיביות משמשות כתחליף להשקעה באפיקים המסורתיים בשוק ההון, דוגמת מניות, אגרות חוב (אג"ח), אופציות, נגזרים, קרנות סל ועוד. נכסים אלטרנטיביים מוגדרים למעשה ככל השקעה שלא נסחרת בבורסה. לדוגמא, אם חברת סלקום צריכה הלוואה היא יכולה לגשת לבנק או לגוף מוסדי, הגוף המוסדי אחרי בדיקה, יעניק לה את ההלוואה בריבית מסוימת –בהתאם לסיכון, וההלוואה היא למעשה השקעה אלטרנטיבית בתוך תיק ההשקעה של אותו גוף. 

אם בעבר, רק משקיעים כשירים (מנהלי נכסים נזילים בסכומים של מעל 8 מיליון ש"ח במזומנים, פיקדונות, נכסים פיננסיים או ניירות ערך הנסחרים בבורסה) היו פתוחים להשקעות בנכסים אלטרנטיביים, כיום אופציה זו פתוחה להשקעה עבור חוסכים נוספים.

חשוב לדעת - במידה ואין לכם נכסים נזילים בסכום של 8 מליון ש"ח אך יש לכם הכנסה של מעל מליון ש"ח בשנה, אתם גם יכולים להיחשב כמשקיעים כשירים. לחילופין, ישנה אפשרות לעמוד בקריטריון בזכות שילוב של נזילים והכנסה שנתית/ משפחתית. 

השקעות אלטרנטיביות – יתרונות וחסרונות

  • נזילות וגמישות – בניגוד לקרן נאמנות או מניה שנסחרת בבורסה וניתן לרכוש או למכור מידי יום, להשקעות אלטרנטיביות ניתן להיכנס ולצאת רק בפרקי זמן מסוימים.
  • שוק ההון- השקעות אלטרנטיביות הן השקעות שלא נסחרות בשוק ההון.
  • מינימום השקעה – כאמור במרבית ההשקעות יש מינימום השקעה של מליון ש"ח, כך שבמידה וההשקעה שלכם מיועדת לפרק זמן קצר, השקעה אלטרנטיבית היא לא בהכרח הדבר הנכון עבורכם.
  • השקעות אלטרנטיביות פחות רגישות לספקולציות, ולכן הן גם פחות תנודתיות ונחשבות לכלי מועדף לגידור התיק. 
  • חוסכים רבים בוחרים בתחום ההשקעות האלטרנטיביות בשל הריבית הנמוכה במזומן והתנודתיות הקיימת היום בשווקים. 
  • השקעות אלטרנטיביות נחשבות להשקעות בסיכון גבוה, הכפופות למגבלות רגולטוריות ועלולות להיות כפופות במקרים מסוימים לתשלומי דמי ניהול למנהלי קרן.

השקעות אלטרנטיביות – מה חשוב לבדוק?

חברות רבות מציעות להשקיע בנכסים אלטרנטיביים באמצעותן, ולקבל בתמורה תשואה דו ספרתית. על מנת לא לאבד עשרות או מאות אלפי שקלים, חשוב לבדוק מראש מיהו הגוף המשווק את המוצר, איך נראים הביצועים של הקופה וכמובן היכן ניתן לעקוב אחר ההשקעה.

במקביל, חשוב לבדוק האם הכספים מושקעים למשל בבית השקעות או שהכספים למשל מועברים לידי חברה חיצונית?

איך ניתן להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות?

ניתן להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות דרך חשבון המסחר שלכם בבנק או באמצעות בתי ההשקעות. חלק מהקרנות עובדות עם כל בתי ההשקעות והבנקים וחלק רק עם בנקים נבחרים.

במידה ואתם מעוניינים להשקיע כספים בנכסים אלטרנטיביים ורוצים לקבל בעתיד מידע נוסף על הזדמנויות השקעה, ניתן ליצור איתנו קשר >

רוצים לשמור איתנו על קשר?

נא למלא מס' טלפון
נא למלא את שמך משפחתך
נא למלא את שמך הפרטי
Invalid Input
נא למלא את שם החברה
נא למלא כתובת אימייל תקינה

*מובא כמידע כללי בלבד על ידי אגם לידרים העוסקת בשיווק (ולא בייעוץ) פנסיוני, אין באמור משום המלצה או הצעה להצטרפות להשקעות אלטרנטיביות. השקעות אלטרנטיביות אינן בפיקוח רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. השירות אינו כולל ייעוץ/שיווק השקעות לפי חוק הסדרת העיסוק בהשקעות, תשנ"ה-1995 (אלא אם נקבע במפורש אחרת בהסכם עם הלקוח), ואינו כולל התאמת ניירות ערך או נכסים פיננסיים כהגדרתו בחוק האמור. לאגם זיקה למוצרים הרלוונטיים.

 

הגיע הזמן לעבור למנהל ההסדר המתקדם ביותר

טעות בשם, יש להזין 2 תווים לפחות (עברית בלבד)
טעות במייל, חסר @ או סיומת
טעות במספר הטלפון, בדקו שוב
שדה חובה
Invalid Input
`